Have a question?
Message sent Close

Μαθήματα Ελεύθερης Επιλογής

Μαθήματα Ελεύθερης Επιλογής Από ΤΓΔΣ

Το μάθημα παρέχει τη δυνατότητα στους φοιτητές και φοιτήτριες να ασχοληθούν με το σχεδιασμό και τη διαχείριση ενός διαπολιτισμικού σχεδίου, να γνωρίσουν μεθόδους και εργαλεία που είναι απαραίτητα για την υλοποίηση και την αξιολόγηση των έργων καθώς και να διεκδικήσουν χρηματοδότηση για το έργο τους. Οι φοιτητές/τριες αναμένεται να σχεδιάσουν μια ολοκληρωμένη πρόταση εφαρμογής διαπολιτισμικού project για ένα πολιτισμικό οργανισμό ή φορέα της επιλογής τους, για θέματα πολιτιστικής δημοκρατίας, διαπολιτισμικού διαλόγου, πολιτισμικής συνοχής και ενσωμάτωσης, με στόχο την αειφορία, την κοινωνική ειρήνη και τον πολιτιστικό πλουραλισμό.

ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ

Η Μέση Ανατολή θεωρείται εδώ και πολύ καιρό πως βρίσκεται σε μία σεισμική κατάσταση, αν και ίσως όχι με τον στερεοτυπικό τρόπο που έχουν προβάλει οι συμβατικοί αναλυτές. Η Μέση Ανατολή υπήρξε όχι απλώς μια ζώνη σύγκρουσης και πολέμου, αλλά και πηγή βαθιών πολιτιστικών κοινωνικών και πνευματικών ανταλλαγών μεταξύ Ανατολής και Δύσης που διαψεύδουν, ή αποδεικνύουν την επικρατούσα άποψη α λα Huntington «the West and the Rest», ανεπαρκή.

Σκοπός του μαθήματος είναι να ανατρέξουμε και να εντοπίσουμε αυτά τα σημεία σύγκρουσης αλλά και επαφής, αμοιβαίας επιρροής, κτλ ανάμεσα στην περιοχή που έχει επικρατήσει να αποκαλούμε «Μέση Ανατολή» και «Δύση». Ταυτόχρονα, θα ήταν ανειλικρινές, ιδιαίτερα στις «εποχές πολέμου και θανάτου» που ζούμε, να προσποιούμαστε ότι η ευρωπαϊκή αποικιοκρατική βία, οι αμερικανικές στρατιωτικές επεμβάσεις και κατοχές εδαφών, η κρατική καταστολή στην ίδια τη Μέση Ανατολή, δεν έχουν διαμορφώσει και αναδιαμορφώσει βαθιά την περιοχή.

Με γνώμονα τα παραπάνω, το μάθημα καλύπτει, μέσα από θεωρητικές αλλά και συγκεκριμένες περιπτώσεις (Ελληνοτουρκικές σχέσεις, Κυπριακό, Κουρδικό, Παλαιστινιακό, Συριακό, κλπ) κάποια από τα πιο βασικά ζητήματα που αφορούν στην περιοχή, όπως αποικιοκρατία, ιμπεριαλισμός, βία/καταστολή, κλπ. Δίνοντας ταυτόχρονα έμφαση στις πολιτισμικές επαφές σε κάθε περίπτωση.

ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ

Ο κινηματογράφος αποτελεί ένα κατεξοχήν διαπολιτισμικό φαινόμενο, που έχει την ικανότητα να υπερβαίνει την «κουλτούρα» και τη γλώσσα μεταφέροντας εικόνες του κόσμου και της ανθρώπινης κατάστασης σ’ ένα παγκοσμιοποιημένο κοινό. Το μάθημα αυτό έχει ως στόχο την εξοικείωση των φοιτητών με τη μελέτη βασικών θεωριών που διατυπώθηκαν για τον παγκόσμιο κινηματογράφο από τη δεκαετία του ’70 μέχρι σήμερα. Συζητώντας και αναλύοντας ταινίες του παγκόσμιου κινηματογράφου, επιδιώκουμε να εξετάσουμε τον κινηματογράφο σφαιρικά και να ανακαλύψουμε τους τρόπους που το κινηματογραφικό κείμενο εμπλέκεται σε ένα ολόκληρο φάσμα οικονομικών, τεχνολογικών, κοινωνικών και πολιτισμικών πρακτικών. Μέσα από διαφορετικές προσεγγίσεις από το χώρο των πολιτισμικών και των κινηματογραφικών σπουδών θα πραγματευτούμε κριτικά ζητήματα που σχετίζονται με το πως παράγονται και διανέμονται οι ταινίες, και πως οι διάφορες αναγνώσεις τους από το κοινό συνδέονται με ευρύτερες δομές κοινωνικών και πολιτισμικών νοημάτων και ταυτοτήτων.

ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ

Προαιρετικά Μαθήματα Ψηφιακών Δεξιοτήτων

Το μάθημα εξοικειώνει τις/τους φοιτήτριες/φοιτητές με τα βασικά εργαλεία και προγράμματα που είναι διαθέσιμα από το πανεπιστήμιο.

Με το πέρας του μαθήματος, κάνοντας χρήση ατομικών σταθμών εργασίας, οι φοιτήτριες/φοιτητές θα είναι σε θέση: να επικοινωνούν μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας και να ρυθμίζουν εφαρμογές mail client, να αποκτούν ασφαλή πρόσβαση στις υπηρεσίες του Πανεπιστημίου μέσω VPN, να περιηγούνται στη ηλεκτρονική βιβλιοθήκη του ΠΘ και να αναζητούν επιστημονικά έντυπα, να χρησιμοποιούν το λογισμικό διαχείρισης εκπαιδευτικού περιεχομένου eClass, να συνδέονται και να χρησιμοποιούν πλατφόρμες τηλεκπαίδευσης, να εγκαθιστούν και να χρησιμοποιούν το Office 365 και εναλλακτικά λογισμικά ανοιχτού κώδικα, να χειρίζονται αρχεία και φακέλους, τόσο online όσο και offline, να κάνουν βασικούς αριθμητικούς υπολογισμούς, να αποθηκεύουν δεδομένα και να παρουσιάζουν τα αποτελέσματά τους.

Διδάσκοντες:  Ευάγγελος Καραμούστος

ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ

Μέσα από το μάθημα οι φοιτήτριες/φοιτητές εισάγονται στη χρήση νέων τεχνολογιών επικοινωνίας και πολυμέσων. Ανακαλύπτουν την εξέλιξη της τεχνολογίας υπολογιστών από τη δημιουργία τους έως το σήμερα και τις επερχόμενες εξελίξεις του μέλλοντος (π.χ. ρομποτική και τεχνητή νοημοσύνη). Ενθαρρύνονται να εξετάσουν πιθανές επιδράσεις της χρήσης των υπολογιστών και των εργαλείων κοινωνικής δικτύωσης πάνω σε κοινωνικά ζητήματα, και ευαισθητοποιούνται σε θέματα ηθικής και ασφάλειας δεδομένων (Ασφάλεια και κρυπτογραφία).

 

Διδάσκοντες:  Ευάγγελος Καραμούστος

ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ

Οι φοιτήτριες/φοιτητές διδάσκονται τα βασικά προγράμματα επεξεργασίας, μορφοποίησης και προβολής κειμένου, (WORD, GOOGLE DOCS, POWERPOINT, LATEX) με στόχο να αξιοποιηθούν στην συγγραφή επιστημονικών κειμένων – εργασιών – άρθρων.

Ολοκληρώνοντας το μάθημα, οι φοιτήτριες/φοιτητές θα είναι σε θέση να κατανοούν τα βασικά εργαλεία μορφοποίησης κειμένου, να μετατρέπουν τα κείμενα σε άλλες μορφές αρχείων, να χρησιμοποιούν τις  λειτουργίες προεπισκόπησης και εκτύπωσης, να κατανοούν τη δομή και τον τρόπο συγγραφής ενός επιστημονικού άρθρου, να χειρίζονται προγράμματα παρουσίασης και να συντάσσουν βιβλιογραφικές αναφορές με το σύστημα ΑΡΑ.

Διδάσκοντες:  Ευάγγελος Καραμούστος

ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ

Το μάθημα εισάγει τις/τους φοιτήτριες/φοιτητές στις βασικές αρχές και μεθόδους που διέπουν τη στατιστική ανάλυση, (περιγραφική και επαγωγική στατιστική), με στόχο να αποκτήσουν κατανόηση του τρόπου χειρισμού ερευνητικών δεδομένων.

Αξιοποιώντας ευρέως χρησιμοποιούμενα στατιστικά προγράμματα ( EXCEL – SPSS – R ) οι φοιτήτριες/φοιτητές μαθαίνουν διαδικασίες αναζήτησης, συλλογής και επεξεργασίας ποσοτικών και ποιοτικών δεδομένων. Αυτό πραγματοποιείται και μέσα από τη χρήση ασκήσεων με πραγματικά ή οιονεί ερευνητικά παραδείγματα. 

Με την ολοκλήρωση του μαθήματος, οι φοιτήτριες/φοιτητές θα είναι σε θέση να κατανοούν βασικές έννοιες της στατιστικής, να εξάγουν ερευνητικές υποθέσεις (π.χ. μέσα από μελέτη της βιβλιογραφίας ή θεμάτων επιστημονικού ενδιαφέροντος), να κάνουν έλεγχο των εν λόγω υποθέσεων, χρησιμοποιώντας τις αντίστοιχες μεθόδους ανάλυσης δεδομένων (π.χ. T-test, ANOVAs), και τέλος να κάνουν ερμηνεία και συζήτηση των αποτελεσμάτων

 

Διδάσκοντες:  Ευάγγελος Καραμούστος

ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ

Μαθήματα Ελεύθερης Επιλογής από ΤΠΔΜΒ

Μαθήματα Ελεύθερης Επιλογής Από ΠΤΕΑ

Μαθήματα Ελεύθερης Επιλογής Από ΙΑΚΑ

Μαθήματα Ελεύθερης Επιλογής Από ΠΤΔΕ

Μαθήματα Ελεύθερης Επιλογής Από ΠΤΠΕ