Have a question?
Message sent Close
Καλώς ήρθατε στο
Τμήμα Γλωσσικών & Διαπολιτισμικών Σπουδών
Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών

Αγαπητές/οί φοιτήτριες/τές, συνάδελφοι και συνεργάτιδες/τες,

σας καλωσορίζω στο Τμήμα Γλωσσικών και Διαπολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, έναν χώρο αφιερωμένο στη γνώση, στη δημιουργία και στην καινοτομία. Η αποστολή μας είναι να καλλιεργούμε την ακαδημαϊκή αριστεία, να ενθαρρύνουμε την κριτική σκέψη και να στηρίζουμε την προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξη κάθε μέλους της κοινότητάς μας.

Η συμμετοχή σας και οι ιδέες σας αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της προόδου του Τμήματός μας. Επιδιώκουμε να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον όπου κάθε φοιτήτρια/τής, διδάσκουσα/ων και μέλος του διοικητικού προσωπικού θα αισθάνεται ότι ανήκει, συνεισφέρει και εξελίσσεται.

Σε αυτό το πλαίσιο, σας προσκαλώ να αξιοποιήσετε κάθε ευκαιρία που σας προσφέρει το Τμήμα μας, ώστε μαζί να διαμορφώσουμε τις προϋποθέσεις για προσωπική και συλλογική εξέλιξη.

Ο Πρόεδρος

Καθηγητής Ιωάννης Γαλαντόμος

Ίδρυση & Στοχοθεσία

Το ΤΓΔΣ ιδρύθηκε με τον Νόμο 4589/2019 (ΦΕΚ 13/29.01.2019, τ. Α) και δέχτηκε τους πρώτους εισακτέους στον Βόλο, το ακαδημαϊκό έτος 2019/20. Το Τμήμα στεγάζεται προσωρινά στο κτίριο Δεληγιώργη (Γκλαβάνη με 28ης Οκτωβρίου) συνολικής επιφάνειας 1.800,00 τ.μ., το οποίο βρίσκεται στο κέντρο του Βόλου μέχρι να ολοκληρωθεί η ανέγερση των νέων κτηριακών εγκαταστάσεων στον χώρο του βιομηχανικού ακινήτου της Βαμβακουργίας στη Νέα Ιωνία Βόλου.

Το Τμήμα θεραπεύει μια δυναμική διεπιστημονική περιοχή γνώσης που αναδύεται στο πλαίσιο της αναδιάταξης των ανθρωπιστικών επιστημών και ιδιαίτερα των σπουδών της γλώσσας και του πολιτισμού στο σύγχρονο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον δημιουργίας, παραγωγής και επικοινωνίας της γνώσης και της πληροφορίας. Το Τμήμα ανταποκρίνεται στις προκλήσεις που προκύπτουν στο σύγχρονο πεδίο της διαπολιτισμικής και διεθνικής επικοινωνίας, και των διαπολιτισμικών σχέσεων, προκλήσεις που αφορούν σήμερα την εσωτερική συνοχή και συγκρότηση των δυτικών κοινωνιών, τα διεθνικά περιβάλλοντα εργασίας και παραγωγής, την ολοένα και αυξανόμενη ανάγκη για πολυεπίπεδη επικοινωνία με γεωγραφικές περιοχές, γλωσσικά συγκείμενα και πολιτισμικά πλαίσια εκτός του δυτικού κόσμου.

Το ΤΓΔΣ στοχεύει στην παροχή υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης στη γλωσσική κατάρτιση, τη διαπολιτισμική επικοινωνία και εκπαίδευση και τις διαπολιτισμικές λογοτεχνικές σπουδές. Στην παρούσα διεθνή συγκυρία η γλωσσική και διαπολιτισμική εκπαίδευση ανθρώπινου δυναμικού στην Ελλάδα αποτελεί άμεση προτεραιότητα στη βάση του στρατηγικού γεωπολιτικού σχεδιασμού της χώρας αλλά και των μελλοντικών προοπτικών της. Η εκπαίδευση σε γλώσσες και πολιτισμούς ιδιαίτερα της Μέσης και Άπω Ανατολής είναι σήμερα πιο επιτακτική από ποτέ.

Το ΤΓΔΣ έρχεται να θεραπεύσει αυτή την ανάγκη παρέχοντας ένα πρόγραμμα σπουδών που προάγει τις εφαρμοσμένες γλωσσικές σπουδές και συνδυάζει την γλωσσική και πολιτισμική εκπαίδευση και τις διεθνικές σπουδές με την εμβάθυνση σε ζητήματα συγκριτικής ιστορίας και λογοτεχνίας, διαπολιτισμικής επικοινωνίας, κριτικής θεωρίας, σπουδών της ετερότητας, θεωριών παγκοσμιοποίησης και παγκοσμίων συστημάτων, διαπολιτισμικής εκπαίδευσης και εργασίας σε διεθνικά περιβάλλοντα. Το Τμήμα συνδυάζει τα σύγχρονα αντικείμενα σπουδών με άριστες προοπτικές στην έρευνα και στην αγορά εργασίας για τους/τις αποφοίτους. Η ζήτηση στελεχών με γνώση των γλωσσών και του πολιτισμού, ιδιαίτερα μάλιστα της Μέσης και Άπω Ανατολής, αναμένεται να είναι μεγάλη και διαρκής σε τομείς όπως ο τουρισμός, το εμπόριο, η διερμηνεία, οι διακρατικές επαφές, η έρευνα, η επιστημονική συνεργασία κλπ. Tο ΤΓΔΣ θα δημιουργήσει πολλαπλασιαστικές συνέργειες με αξιοποίησή υπαρχόντων υποδομών των Τμημάτων της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών, ιδιαίτερα μάλιστα των εργαστηρίων που ασχολούνται με τη διαπολιτισμικότητα και τις παιδαγωγικές εφαρμογές της γλωσσικής εκπαίδευσης.

Οργάνωση - Διοίκηση Τμήματος

Πληροφορίες για το οργανωτικό και διοικητικό σχήμα του τμήματος.

Επιτροπές

Αναλυτική παρουσίαση των επιτροπών του τμήματος.

Άλλες Πληροφορίες

Δείτε το τρέχον ακαδημαϊκό ημερολόγιο, την πολιτική διασφάλισης ποιότητας και το μητρώο εσωτερικών και εξωτερικών εκλεκτόρων του τμήματος.